LØSRIVELSEN

En Sci-fi om rigsfælleskabets sidste dag

v

"Løsrivelsen" handler om den fiktive dag i 2033 hvor Grønland og Færøerne løsriver sig fra DK. Forestillingen undersøger hvilke følelser og situationer der opstår i de 3 lande når/hvis Nordens sidste kolonimagt giver endeligt slip. Vi zoomer helt ind i menneskers drømme, frygt og dilemmaer og helt ud i det brede format i en art filmisk magisk realisme. Det er visuelt og samtidigt intimt fortælleteater.

Bag ”Løsrivelsen” står et stærkt hold fra 5 nordiske lande og forestillingen har premiere i Nuuk og drager derefter til Tórshavn, Odense og Kolding, København mv.

Premiere: 4 Juni 2022.

- 93årige dronning Margrethe skal holde sit livs sværeste, mest følelsesladede, tale.

- En færøsk mesterkok opdager at 200 kg hvalkød er rådnet i en defekt kølecontainer.

- En ældre grønlandsk fanger påsejles og dræbes af et krydstogtskib, fyldt med turister, i en ulykke ud for Nuuk.

Hvad har de 3 situationer til fælles?

De foregår alle på Rigsfællesskabets sidste skæbnesvangre dag, hvor Grønland og Færøerne erklærer sig selvstændige i 2033.

 

Scenekunstgruppen PARADOX vil sammen med kunstnere fra hele norden, bl.a. den islandske instruktør Egill Palsson, den grønlandske dramaturg Vivi Sørensen, undersøge hvilke følelser der ligger bag ønsket om selvstændighed og hvad løsrivelsen kommer til at betyde -  hvis den kommer -  både for den enkelte og for landenes selvforståelser.

Vi skruer tiden frem til den dag i 2033 hvor løsrivelses-processen markeres officielt. Mennesker på alle niveauer i samfundet er involveret i denne dags praktiske afvikling.

Centralt står 3 kvindelige studieværter i hver sit TV-studie der skal kommentere og styre dagen fra tidlig morgen til sen aften. De tre sidder i hver sin ende af Rigsfælleskabet og mødes aldrig, men deler skæbne i det øjeblik teknikken invaderes af en kolonial dæmon  der får tiden til at gå i opløsning. Det tekniske uheld bringer os både frem og ganske langt tilbage til tid, i en process som ingen levende kan kontrollere.

Forestillingen har opnået tilskud fra Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Kulturfond, Det Færøske Kulturministerium, Napa-fonden, Wilhelm Hansen Fonden, Beckett Fonden  m.fl.

Løsrivelsen er en co-produktion mellem PARADOX og Katuaq, Nuuk; Nordens Hus, Tórshavn; Odense Teater og Kolding Egnsteater.

 

 

 

Medvirkende: Karina Møller, Mariann Hansen, Mohamed Ali Osman og Henriette Rosenbeck.

 

Manuskript og dramaturgi: Vivi Sørensen og Daniel Wedel

 

Instruktion: Egill Palsson og Daniel Wedel

Scenografi og kostumer: Martin Eriksson

Produktion: Durita Sumberg og Henriette Rosenbeck

 

Spilleplan:

Nuuk på Katuaq

4.-6. juni 2022

 

Cph Stage på ZeBU

9.-11. juni 2022

 

Torshavn i Nordens Hus

16.-18. juni 2022

 

Odense Teater

27. august - 3. september 2022

 

Kolding Egnsteater

7.-10. september 2022

 

Aarhus på Katapult

13. september 2022

Dagen i dag vil vi altid huske,

I er blevet frelst fra Jeres fjender.

Der bor ikke længere Nordboere i vort land

I har vundet den endelige sejr.

 

Fra digtet nalussûnerup târnerane, om Inuiternes udrydelse af de ”sidste” Nordboere ca år 1400,

af Villads Villadsen